Jdi na obsah Jdi na menu
 


Žebrování

Žebrování hudebních nástrojů

Vnitřní konstrukce žeber v hudebních nástrojích slouží ke zpevnění konstrukce a zároveň výrazně ovlivňují výslednou kvalitu zvuku.

Pro maximalizaci akustické kvality nástrojů používám tradiční i vlastní konstrukce, do toho zahrnuji:

  1. rozmístění žeber na desce
  2. tloušťka žeber a jejich výška
  3. vlastnosti použitého materiálu

 Zásadní důraz kladu na výběr materiálu na žebra a kvalitu jejich opracování, stejně jako u ostatního materiálu na stavbu nástrojů.

Nejlépe se osvědčují žebra z alpského smrku (picea abies, picea excelsia), ten má ideální vlastnosti – pevnost, průzvučnost, nízká váha, vlastně se jedná o přírodní kompozit tvrdých a měkkých letokruhů (letní, jarní). Při výběru materiálu dbám na zvukovou kvalitu (poklep), pevnost (průhybem). Excelentní žebrovina je ze štípaného rezonančního smrku, kde je záruka rovných dřevních vláken = ideální rezonanční a pevnostní vlastnosti.

 

Fotografie